Maahinkaisen historiaa

Maahinkainen ry:n menneisyys ja nykyisyys.

Maahinkaisen taival alkoi syksyllä 1997. Tuolloin joukko nuoria opiskelijoita saapui aloittamaan opintojaan Jyväskylän yliopistolle. Paikallinen larppi- ja roolipelitoiminta oli vähäistä Kuunkansan aktiivien kadottua muille paikkakunnille ja myös Keskiaikaseuran kylän kadottua maanalle. Kun valmista seuraa ei ollut tarjolla oli oltava itse aktiivinen. Ensimmäinen larppi, Savolarp, järjestettiinkin keväällä 1998. Pelin saaman suosion ansiosta päätettiin perustaa oma yhdistys, ja tuolloin lyhyen pähkäilyn jälkeen päädyttiin nimeen Maahinkainen.

Tämän jälkeen kehitys oli nopeaa. Ensimmäinen valtakunnallisesti merkittävän tapahtuma oli Kunnian pirstaleet -larp keväällä 1999, kun Maahinkainen vuokrasi Olavinlinnan käyttöönsä. Vielä saman kevään aikana yhdistys rekisteröitiin ja muutettiin Maahinkainen ry:ksi.

Yhdistyksen kantavana ideana on alusta lähtien ollut avoimuus kaikille, siksi yhdistys tehtiin itsenäiseksi eikä yliopiston alaiseksi. Myöskään maantieteellisesti jäseniltä ei vaadittu mitään, vaikka toiminta onkin pääsääntöisesti keskittynyt Keski-Suomeen. Samoin alusta lähtien haluttiin toiminnasta mahdollisimman monipuolista ja yhdistyksen toiminta-alaksi määriteltiin "rooli-, strategia- ja näytelmäroolipeliseura".

Mainittujen toiminta-alojen lisäksi toiminta laajeni myös uusille urille. Jo syksyllä 1998 alettiin pitämään satunnaisia pehmomiekkailuharjoituksia, ja seuraavana keväänä toiminta vakiintui viikottaiseksi harjoitteluksi läpi vuoden. Harjoittelu myös on tuottanut tulosta ja Maahinkaisessa oppinsa saaneet pehmomiekkailijat ovat keränneet menestystä vuodesta toiseen esimerkiksi RopeConin bofferiturnauksissa. Maahinkainen myös järjesti ensimmäisen Sotahuuto tapahtuman vuonna 2005 ja muutti siten pysyvästi suomen pehmomiekkailun kuvaa. Toinen uusi toiminnanmuoto oli historiallisten tanssien opetus. Joidenkin satunnaisten tanssiharjoitusten jälkeen toiminta muuttui vakituiseksi vuonna 1999 ja vakiintui viikottaisiksi harjoituksiksi vuonna 2004.

Näytelmäroolipelien osalta yhdistyksen aktiivisuus on ollut vaihtelevaa sen mukaan ovatko jäsenet jaksaneet ja ehtineet järjestää pelejä. Yhdistys on kuitenkin tarjonnut puitteet kaikkien aktiivien toiminnalle ja on myös valmis tarjoamaan siipiensa suojaa uusille innokkaille. Lauta- ja strategipelien osalta alkuaikojen suurinpiirtein säännölliset peli-illat ovat kuitenkin kadonneet, osin kiinteän kerhotilan puuttumisen, mutta pääosin korvaavan toiminnan takia Fantasiapelien ja KVAT:n alettua järjestää viikottaisia peli-iltoja.

Yhdistyksen näkyvimmäksi toiminnan muodoksi ovatkin jääneet viikottaiset pehmomiekkailun ja historiallisten tanssien harjoitukset. Larppien ja muiden suurempien tapahtumien järjestäminen on satunnaista, mutta yhdistys tarjoaa siihen apuvälineitä kaikille innostuneille.