Pehmomiekkailu yleisesti

Yleisesti boffauksesta Suomessa.

Lajiesittely

 
Pehmomiekkailu on miekkailuperheen modernein jäsen. Muista muodoista voimme huomioida urheilu miekkailun (kalpa, säilä, floretti; japani-lähtöinen kendo), historiallisen miekkailun (mm. pitkämiekka, rapiiri, pukumiekka, sapeli, bolognalainen yhdenkädenmiekka..), mimeettisen - keskittymistä ja henkeä korostavan - miekkailun (taiji, iaido), teatteri tai näytelmä miekkailu (tarkoituksena luoda erilaisiin esityksiin tai kuvitteellisille katsojille vaikuttavia kohtaamisia), perinteiset jatkuvalinjaiset miekkailukoulut (kuten Suomessa tunnetuin Musashin Hyoho Niten Ichi Ryun) ja anakronis - urheilullisen miekkailun (rottinki tai sca:n raskas miekkailu). Pehmomiekkailun voi katsoa sisältävän elementtejä kaikista miekkailun muodoista, jokaisesta niistä voi oppia jotain myös pehmomiekkailuun ja vastaavasti kääntäen, vaikka jotkut lajimuodot korostavatkin aiemman taustan puutetta mahdollisuutena oppia kyseinen laji "puhtaammin." 

Lajia voi harjoitella pääasiassa kaksinotteluista aina laajempiin ryhmäotteluihin asti, jopa  päätapahtuma "Sotahuudon" (vuonna 2013 n. 550 osallistujaa kentällä) laajoihin ryhmätason kohtaamisiin osallistuen. Perusteet lähtevät yleensä liikkeelle ympäristön tiedostamisesta ja liikkumisesta, siitä voi edetä perus miekkatekniikan kautta aina kilven ja miekan käytön saloihin asti. Edelleen, laji sisältää myös keihäitä, hilpareita, jousia ja suuren joukon erilaisia kilpiä, joten eri harjoiteltavia osa-alueita riittää eikä kuten elämässä ja urheilussa yleensä, pääse sanomaan tulleensa valmiiksi vaan aina löytyy lisää erilaisia tilanteita ja vastustajia, jotka yllättävät.          

Pehmomiekkailu on oma urheilulajinsa, jota harrastetaan sellaisenaan ympäri Suomea ja maailmaa. Lajin suosio on kasvanut Suomessa alati. Harrastajia arvioidaan olevan maanlaajuisesti noin 2000-3000. Ottelu ja harjoitus muodot kattavat niin kaksinottelut kuin pienten ryhmien tai suurempien tapahtumien satapäiset kohtaamiset.

Pehmomiekkailu on lajina turvallinen, sillä aseiden pehmustamisen lähtökohtana on se, että lajin harrastaja ei tarvitse erillisiä suojavarusteita aloittaakseen. Pehmomiekka voidaan siis antaa aloittelijan käteen ja hänet voidaan laskea suoraan ottelemaan. Viikkotreenien ikäraja on täysin seuroista riippuvainen asia, mutta harvemmin treeneissä on nähty alle 12-13-vuotiaita. Yleisesti ottaen kysymys on kuitenkin treenaajien kypsyydestä eikä niinkään iästä. Harjoituksissa on mahdollisuus lainata toisten harrastajien aseita.

Suomessa on noin 40-60 pehmomiekkailuryhmää, joista suurin osa treenaa säännöllisesti. Ryhmiä löytyy lähes jokaisesta suuremmasta kaupungista. Omat pehmomiekkailu ryhmät löytyvät mm. Lahdesta, Rovaniemeltä, Espoosta, Tampereelta ja Kuopiosta. Tavallisten harjoitusten lisäksi  erilaisilla treenileireillä ja taistelutapahtumissa voi kohdata väkeä suuremmissa ympyröissä eri puolilta suomea, ja jopa viroa. Suomalaisia on satunnaisesti osallistunut myös Virossa, Saksassa tai Kanadassa käytäviin pehmomiekkailutapahtumiin.

Sotahuuto


Sotahuuto on vuosittain kesällä  järjestettävä lajin päätapahtuma. Viikonlopun kestävässä tapahtumassa bofferointiryhmistä muodostetut armeijat taistelevat keskenään löyhän historiallisen viitekehyksen tukemissa skenaarioissa. Sotahuutoja on pidetty joka kesä heinäkuun alussa vuodesta 2005 lähtien. Sotahuudon kävijämäärä on lisääntynyt joka vuosi. Vuonna 2013 osanottajia oli 550. Vuonna 2014 tapahtumaan osallistui n. 600 ottelijaa.