Pehmomiekan rakennusohjeet

Ensinnäkin hyvin kattavia ja perinpohjaisia ohjeita löytyy sotahuudon wiki sivujen alta osoitteesta http://wiki.sotahuuto.fi/index.php/Boffereiden_teko-ohjeet. Tässä olevat ohjeet ovat lyhyemmät, mutta kuvin varustetut. Kokemattoman rakentajan kannattaa lukea sekä tämä ohje, että perinpohjaisemmat ohjeet wikin sivuilta. Sotahuuto-tapahtuman viralliset standardit, joiden  mukaisten välineiden voi olettaa läpäisevän tapahtuman asetarkastuksen.  

Mitä Bofferin tekemiseen tarvitaan?

Työvälineet

  • Puukko
  • Sakset
  • Saha

Materiaalit

  • Runkoputki, 32mm paksua ja 1,6mm seinämillä varustettu PP-putki
  • Väistimiin PE-putkea tai puutarhaletkua
  • Teräpehmusteeksi 28mm sisämittaita 15mm paksua sekä 35 tai 42mm sisämittaista ja 15mm paksua putkieristettä.
  • Kärkipehmusteeksi vaahtomuovia
  • Yleislisäpehmusteeksi retkipajaa
  • Pinnoittamiseen ilmastointiteippiä

Työvälineenä tarvitaan hyvä puukko tai mattoveitsi sekä sakset. Lisäksi tarvitaan sopiva saha runkoputken katkaisemiseksi mikäli runkoputkea ei ole pätkitty valmiiksi. Materiaalin määrä riippuu tehtävän aseen koosta.

Miekkaa tehtäessä tarvitaan runkoputki. Suositeltavinta olisi käyttää 32mm läpimittaista ja 1,6mm seinämillä varustettua PP-putkea. Muitakin materiaaleja voi käyttää, mutta rungon pitäisi olla sopivan painoinen ja sellainen että se hajotessaan ei muutu vaaralliseksi. Tämä on erityisen tärkeää sillä bofferi tulee hajoamaan raskaassa käytössä. Tässä vaiheessa on hyvä varoittaa että tuolla 32mm putkella ei kannata lähteä tekemään paljoa yli 125cm:n aseita koska rungon kestävyys joutuu pahalle koetukselle pitkissä aseissa.

Miekan väistimiin, jos sellaiset halutaan tehdä, tarvitaan 20-25mm PE-putkea tai puutarhaletkua. PE-putkella tulee tukevampi, mutta se on vaikeampaa työstää. Puutarhaletkulla puolestaan saadaan helpommalla, tarpeeksi kestävää, ja lisäksi puutarhaletkua voidaan käyttää hienompien kädensuojien tekemiseen tai kilpeen, joten se on monikäyttöisempää.

Työvälineet ja materiaalit

Perinteisesissä ohjeissa teräpehmusteen tarvittavaksi paksuudeksi 8mm ja iskuterälle 2x8mm. Vanhemmalla (jota ei enää taida löytyä kaupoista) ja ohuemmalla putkieristeellä tuo oli helppo tehdä. Suositeltavaa olisi kuitenkin käyttää tuota paksumpaa putkieristettä, niin aseesta tulee huomattavasti turvallisempi, joskin hieman paksumpi. Putkieristettä ei kannata korvata retkipatjalla koska rullalle käännetty retkipatja muuttuu ”pinkeäksi” ja hajoaa nopeasti. Paloista yhteen kyhätty retkipatja terä joka ei ole rullalle kääritty taas hajoaa helposti käytössä muuttuen nopeasti vaaralliseksi.

Kärkipehmusteeksi tarvitaan vaahtomuovia eli materiaalia, jota löytyy tavallisen patjan sisältä. Älkää kuitenkaan käyttäkö käytössä liiskaantunutta vaahtomuovia. Retkipatjaa tarvitaan rungon ja väistimien päiden puhmustamiseen ja mahdollisiin pikkusäätöihin. Koko miekka päällystetään lopuksi ilmastointiteipillä. Teipeissä on eroja, ja kangasmaiset teipit toimivat paremmin kuin muovimaisemmat.

(Kuva 1): Työvälineet ja materiaalit

Miekan kasaaminen

Kun runkoputki on sahattu, jää sen reuna epätasaiseksi (Kuva 2 ja Kuva 3). Putken kärki pitää käsitellä niin että siihen ei jää mitään röpelöä tai terävää reunaa joka kykenisi leikkaamaan teippiä (Kuva 4). Tämän jälkeen runkoputken kumpaankin päähän laitetaan yksi kerros teippiä niin että putken suu peittyy ja teippi kiinnityy hyvin putken seinämiin (Kuva 5)ja Kuva 6). Tämän jälkeen retkipatjasta leikataan hieman putken päätä isompi kiekko miekan peräpäähän ja kolme keikkoa miekan etupäähän. Nämä kolme kiekko pitäisi tehdä niin että ensimmäinen on putken pään kokoinen ja seuraava sitä hieman pienempi ja viimeinen taas sitä hieman pienempi (Kuva 7ja Kuva 8). Peräpään kiekko asetetaan putken pään päälle ja teipataan kiinni (Kuva 9). Kärjen kiekot asetetaan putken päätyyn ja teipataan kiinni yksi kerrallaan niin, että isoin on alimpana ja kiekot muodostavat pyramidimäisen rakenteen (Kuva 10ja Kuva 11).

Tämän jälkeen lähdetään tekemään väistintä. Leikataan puutarhaletkusta halutun mittaiset pätkät (yleensä 2 riittää, paksulla letkulla ehkä 1 ja halutessa voi käyttää useampia). Ne voi joko asettaa rungon kummallekin puolelle ja teipata kiinni (helppoa) tai niihin voidaan tehdä halkio (Kuva 12) ja pujottaa rungon ympärille (Kuva 13). Riippumatta kummalla tavalla väistimen tekee se teipataan kiinni runkoon halutulle paikalle (putken perän ja väistimen väliin pitäisi jäädä käden tai käsien viemä tila + 5cm) ja samalla puutarhaletkut kannattaa teipata kiinni toisiinsa (Kuva 14). Lopuksi väistimen päihin teipataan vielä palat retkipatjaa (Kuva 15).

Seuraavaksi lähdetään tekemään miekan terää. Otetaan 28mm sisämittaista putkieristettä ja mitataan siitä yli 3cm terää pidempi pätkä (Kuva 16) ja vedetään se terän päälle (Kuva 17). Tämän voi myös tehdä niin että pujottaa pehmusteen ensin teräputken päälle, ja leikkaa lopuksi sopivalta korkeudelta. Tässä esimerkissä käytetyllä putkieristeellä järjestyksellä ei ole niin väliä, mutta joillain muilla putkieristeillä on hyvinkin suositeltavaa ensin pujottaa pehmuste paikalleen ja vasta sitten leikata sopivan mittaiseksi. Jos syystä tai toisesta pehmuste putki jää liian lyhyeksi voidaan sitä jatkaa laittamalla lisäpala kahvan viereen, ei missään nimessä miekan kärkeen. Lopputuloksena rungon pehmustettuine kärkineen pitäisi jäädä selvästi pehmusteen sisälle (Kuva 18). Putkieristeissä on jossain kohtaa halkio tai muu avauspaikka (Kuva 19) ja se kannattaa teipata umpeen (Kuva 20).

Tämän jälkeen aletaan tehdä iskuteriä miekkaan. Tässä tarvitaan paksumpaa putkieristettä (35 tai 42mm sisämittaista). Putkieristeestä pitäisi leikata pois kiinnityshammastas (tätä ei haluta terään) (Kuva 21 ja Kuva 22). Seuraavaksi putkieriste halkaistaan (Kuva 23) ja saatu puolikas halkaistaan vielä uudestaan (Kuva 24). Yhdestä putkesta saadaan siis iskuterät kahteen miekkaan, tai useampaankin jos tehdään ykisteräisiä miekkoja. Putken neljännekset liitetään rungoputken ja sisemmän pehmusteen päälle (Kuva 25). Kiinnittäminen voidaan tehdä laittamalla pienet kaksipuoliset teipit palojen väliin (kuten tässä esimerkissä) tai teippaamalla kevyesti palojen päältä ne yhteen. Tärkeintä on että palat pysyvät kasassa tekovaiheen ajan. Päällimmäisen pehmusteen pitäisi tulla noin sentin tai kaksi aiempaa pehmustetta pidemmälle. Putkieristeen avauskohta (jonka päälle aiemmin laitettiin teippi) kannattaa laittaa miekan hamarapuolelle (jos sellainen on) tai paikkaan jossa joku muu pehmuste on sen päällä. Lisäksi lappee puolelle kannattaa tehdä pienet sentin leveät ja sentin syvät leikkaukset (Kuva 26). Tämä ei ole välttämätöntä, mutta lisää miekan kestävyyttä.

Kun terä on valmiina aletaan tekemään väistimiä kuntoon. Otetaan 28mm sisämittaista putkea ja leikataan siitä sopivat palat jotka peittävät väistimet sekä leikataan sopivasti niin että ne asettuvat hyvin paikoilleen (Kuva 27). Mikäli mikään kohta väistimestä näkyy, niin leikataan siihen retkipatjasta tai putkieristeen paloista sopiva lisä pala (Kuva 28) ja teipataan se paikoilleen (Kuva 29). Nyt väistinkin on teippaamista vaille valmis.

Seuraava työvaihe on pistokärjen tekeminen. Leikataan sopiva vaahtomuovin palanen joka on terän levyinen ja paksuinen ja noin 15cm pitkä (Kuva 30 ja Kuva 31). Muotoillaan saksilla pala niin että terään kiinnitettävä osa tulee T-malliseksi (istuu hyvin terän pehmusteiden muodostamaan koloon) ja kärki osa pyöristetään siten että siihen ei jää teräviä kulmia ja muoto on niin iso ettei se mahdu silmäkuoppaan (Kuva 32 ja Kuva 33).

Kun pistokärkikin on saatu valmiiksi on vuorossa terän teippaaminen ilmastointiteipillä. Teippaaminen pitäisi suorittaa terän pituussuunnassa (3 tai 4 suikaletta paksuudesta riippuen) ja aloittaa väistimestä alkaen (Kuva 34). Teippiä pitää käyttää mahdollisimman vähän, eli ei vedetä moninkertaista teippia kuin saunakohtiin. Kärjen teippaaminen on siitä vaikeaa, että teippiä ei saa kiristää vaahtomuovia vasten, vaan se pitäisi ensin vetää tarpeeksi pitkälle (Kuva 35) ja sen jälkeen taittaa kevyesti kärjen toiselle puolelle (Kuva 36) ja siellä taas väistimeen asti. Lisäksi kärjessä löysiksi jääneitä kulmia ei saa vain rytistää, vaan ne pitäisi viiltää varomvasti auki, ja taitella/laskostaa siististi niin että terä jää mahdollisimman tasaiseksi. Kun yksi teippi on saatu paikalleen vedetään uusi teippi sen vierestä niin että teippien reunat menevät vähän päällekkäin ja muotoillaan taas siistiksi. Lopulta koko terä ja kärki pitäisi olla siististi teipattuna (Kuva 37 ja Kuva 38). Kärkeen olisi hyvä tehdä pieni reikiä neulalla tai saksen kärjillä, niin ilma pääsee liikkumaan vapaammin. Väistin on vielä osittain teippaamatta ja lisäksi varren päähän pitäisi lisätä pehmuste pommeliksi (Kuva 39). Pommelin pitäisi tulla hieman runkoputkea pidemmällä, niin että runkoputken pää ei tule pommelin läpi. Tarvittaessa lisätään lisäpehmustetta pommelin päätyyn. Väistin voidaan teipata melko vapaasti kunhan vältetään suuria teippi kerrostumia ja muistetaan peittää kaikki kohdat (Kuva 40). Lopuksi teippiä vedetään pommelin ympärille ja mahdollisesti kahvaan (Kuva 41), tosin kahvaan voi olla mukavampi laittaa jotain parempaa teippiä, nahkaa tai kierrettyä hihnaa. Nyt bofferin pitäis olla valmis (Kuva 42). Jos halut saada miekkasi hienoksi, niin sen kannattaa antaa kuivua pari päivää. Heti käyttöön otettuun miekkaan tulee kurttuja, mutta ne ovat lähinnä kosmeettinen haitta.